Τραπεζική βουτιά 6% βυθίζει το Χρηματιστήριο

Ρυθμίσεις, Διαγραφές Χρεών-Ασφαλιστικά

Τραπεζική βουτιά 6% βυθίζει το Χρηματιστήριο

05/03/2020 Uncategorized 0

Τραπεζική βουτιά 6% βυθίζει το Χρηματιστήριο

Στα όρια του sell off βρίσκεται και πάλι το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από το άκρως αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού γιγαντώνονται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,32% στις 744,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 59,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,2  εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.890,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 5,94% στις 590,50 μονάδες.

Τραπεζική βουτιά 6% βυθίζει το Χρηματιστήριο

Οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία ώρα, καθώς ο ρυθμός εξάπλωσης του νέου κοροναϊού σε ολόκληρο τον κόσμο δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης, τουλάχιστον εκτός Κίνας, πλήττοντας καίρια την επενδυτική ψυχολογία. Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού υποχρεώνει τα κράτη να υιοθετούν όλο και πιο αυστηρά μέτρα, ενώ το αρνητικό κλίμα εντείνεται και από τις συνεχείς προειδοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων για τον αντίκτυπο της επιδημίας στην κερδοφορία τους.

Αν και στην Ελλάδα τα μέτρα για την εξάπλωση του ιού είναι ήπια, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς έχει επηρεάσει σημαντικά την εγχώρια αγορά, η οποία βρίσκεται ψηλά στη λίστα του risk off των μεγάλων χαρτοφυλακίων, τα οποία αναζητούν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. Εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει σημαντικά τους ρυθμούς της, τότε η ελληνική δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη.

Και σε ένα τέτοιο κλίμα η αγορά θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η κατάσταση εκεί είναι έκρυθμη, με τη γείτονα χώρα να μη δείχνει σημάδια συνεργασίας. Και τα μηνύματα που λαμβάνει η αγορά είναι ότι ανά πάσα στιγμή η χώρα μπορεί να μπει σε γεωπολιτικές περιπέτειες με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις τις κυβερνητικές δαπάνες.

Την ίδια ώρα, η αγορά δεν έχει σταματήσει να ανησυχεί για την επόμενη μέρα της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τις προεκτάσεις αυτές στην δυναμική της αγοράς ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να καταρτιστεί ένα σχέδιο ελεγχόμενων πλειστηριασμών, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και κάτω του 50% τους πλειστηριασμούς που προβλέπουν για φέτος οι επιχειρησιακοί στόχοι των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης.

Ταμπλό

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, Jumbo, Alpha Bank, ΟΛΠ, Πειραιώς και Εθνική σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 6%, ενώ άνω του 5% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο και ΑΔΜΗΕ, και άνω του 4% σε Ελλάκτωρ, Eurobank και Φουρλής. Η πτώση σε Λάμδα, Aegean, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ ξεπερνούν το 3%.

Η πτώση στην Motor Oil φτάνει το 2,36%, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Coca Cola, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης, ενώ ο ΟΠΑΠ αντιστέκεται ακόμη στο αρνητικό πρόσημο.

πηγή : capital.gr

 

 

Δάνειο 800.000€ Κούρεμα 560.000€ --- Δάνειο Ελβετικό Κούρεμα 50%

X myStickymenu