ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – Αυξάνουν οι προκλήσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ρυθμίσεις, Διαγραφές Χρεών-Ασφαλιστικά

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – Αυξάνουν οι προκλήσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

10/03/2020 Uncategorized 0

Πώς θα επηρεάσει ο κοροναϊός τις τράπεζες – Αυξάνουν οι προκλήσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε κρίσιμη συγκυρία βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες το “τσουνάμι” του επενδυτικού risk – off από τις αγορές που σήκωσε ο κοροναϊός. Οι πραγματικές επιπτώσεις που θα αφήσει ο “κουρνιαχτός” στις τράπεζες θα μπορούν να αποτιμηθούν τον Ιούνιο, ενώ περίπλοκη μπορεί να καταστεί η ανοιχτή υπόθεση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Με το μικρό και αδύναμο ελληνικό χρηματιστήριο να είναι φτερό στον τυφώνα που έχει φέρει στα διεθνή χρηματιστήρια ο πανικός των επενδυτών, ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε χθες με απώλειες της τάξεως του 17% (-16,95%, στις 420,25 μονάδες).

Όσο για τον Γενικό Δείκτη, σε μία και μόνη συνεδρίαση, έχασε όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει το 2019 και υποχώρησε κάτω από τις 600 μονάδες, στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2018, αφαιρώντας, μόνο χθες, επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς. Τα ισχυρά “ρίχτερ” στο χρηματιστήριο μεταδόθηκαν και στην αγορά των ομολόγων, εκτοξεύοντας την απόδοση του κρατικού δεκαετούς ομολόγου στο 1,86% από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωνε μόλις τρεις εβδομάδες πριν.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά του πανικού, η πτώση στις διεθνείς αγορές έχει δομικές αιτίες, αλλά και την ατυχία ο κοροναϊός να χτυπά σε timing όπου όλες οι αγορές βρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά. Ο συνδυασμός αυτός καθιστά ιδιαίτερα θολό τον ορίζοντα των πραγματικών επιπτώσεων για κλάδους, όπως ο τραπεζικός (στην Ιταλία, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη για τις ιταλικές τράπεζες η αύξηση των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου).

Όπως εκτιμούν τραπεζίτες στο Capital.gr, μια ρεαλιστική αποτίμηση των επιπτώσεων στις ελληνικές τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει πριν από τον Ιούνιο. Οι επιπτώσεις θα είναι σε συνάρτηση με την εξέλιξη του ΑΕΠ, το οποίο δεν μπορεί να πιάσει τις προβλέψεις του 2,5% – 2,8% φέτος, καθώς θα έχει την επίπτωση από το πλήγμα που θα δεχτεί ο τουρισμός λόγω κοροναϊού.

Για τις τράπεζες, το πλήγμα στον τουρισμό θα επηρεάσει τα δάνεια του ξενοδοχειακού τομέα. Ωστόσο, οι πρώτες επισημάνσεις των τραπεζιτών αναφορικά με το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των κόκκινων δανείων στον συγκεκριμένο κλάδο και ευρύτερα, είναι μάλλον καθησυχαστικές.

Όπως αναφέρουν, ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί μόνο το 5% των πιστοδοτήσεων προς την οικονομία, ενώ είναι λίγες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με υψηλό δανεισμό και υπερτερούν οι μικρότερες, οικογενειακές μονάδες χωρίς δανεισμό.

Ευρύτερα, όπως εκτιμούν, ο κοροναϊός, ο οποίος μπορεί να πλήξει μερικώς την κατανάλωση, δεν αναμένεται να επηρεάσει την εξυπηρέτηση των δανείων από τους δανειολήπτες, ούτε να αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι ρυθμίσεις, οι αποπληρωμές και η παρεχόμενη προστασία.

Τα πράγματα, βεβαίως, θα αλλάξουν σε ένα σενάριο γενικευμένης καραντίνας. Το ενδεχόμενο απολύσεων (άρα αδυναμίας αποπληρωμής δανείων) σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο τουριστικός, φαίνεται πως αποτιμάται ως διαχειρίσιμος κίνδυνος, μετά και την εξαγγελία από την κυβέρνηση μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

Στο σκέλος των εσόδων των τραπεζών, οι τραπεζίτες βλέπουν πλήγμα στις εισπράξεις από προμήθειες καρτών το καλοκαίρι, λόγω μειωμένου τουρισμού.

Οι προκλήσεις για την Εθνική Ασφαλιστική

Στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οι προκλήσεις αυξάνονται κατακόρυφα για την υπόθεση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που “τρέχει” για την Εθνική Τράπεζα.

Την περασμένη Πέμπτη 5 Μαρτίου κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές στους συμβούλους της ΕΤΕ, Morgan Stanley και Goldman Sachs και αυτές μελετώνται ακόμη.

Πληροφορίες που διαρρέουν, αλλά δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, κάνουν λόγο για μία μόνο προσφορά από το fund CVC Capital, με τους δύο άλλους ενδιαφερόμενους, την κινεζική Fosun (η οποία είχε διεκδικήσει την Εθνική Ασφαλιστική από τον πρώτο διαγωνισμό πώλησης και στην παρούσα διαδικασία ήταν αυτή που, κατά τις πληροφορίες, υπέβαλε ερωτήματα και εκδήλωνε το έντονο ενδιαφέρον της μέχρι και την τελευταία ώρα της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών) και τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Varde, να υπαναχωρούν, ελέω απωλειών κοροναϊού.

Η πραγματική διάσταση των πραγμάτων αναμένεται να φανεί καθαρά μέσα στις επόμενες μέρες και πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς μέχρι τα τέλη Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να έχει καταλήξει στον προτιμητέο επενδυτή και οι περαιτέρω συζητήσεις μαζί του, να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η προσφορά από έναν μόνο επενδυτή, πάντως, στενεύει τα περιθώρια για την Εθνική Τράπεζα, ειδικά από τη στιγμή που οι μη δεσμευτικές προσφορές που είχαν υποβάλει οι ενδιαφερόμενοι ήταν, κατά τις πληροφορίες, χαμηλότερες των αρχικώς προσδοκώμενων.

Λαμβανομένου υπόψιν ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής πρέπει να γίνει ώστε να εξυγιανθεί ο ισολογισμός της Εθνικής Τράπεζας (η οποία καλείται επίσης να υλοποιήσει ένα δραστικό σχέδιο μείωσης των NPLs, με κόστος για τα κεφάλαιά της), ενδέχεται ο διαγωνισμός της πώλησης της θυγατρικής ασφαλιστικής να ναυαγήσει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ανοίγουν εναλλακτικά σενάρια και προβάλλει πιθανότατα η ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες (DGComp) για νέα παράταση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σημειώνεται ότι η διετής παράταση που ζήτησε η διοίκηση της ΕΤΕ το 2018, έγινε με “πέναλτι” να πουληθεί το 80%, αντί 75% αρχικώς, της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εναλλακτικά, για την πώληση του 80% της εταιρείας μπορεί να αναζητηθεί η διέξοδος του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, η προοπτική IPO στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αδύνατη (στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται και με τζίρους των 140 εκατ. ευρώ, όπως χθες, δεν μπορεί να “σηκώσει” μία δημόσια εγγραφή της τάξεως των 600 – 700 εκατ. ευρώ) και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα χρηματιστήρια (π.χ. Παρίσι, Φρανκφούρτη ή και χρηματιστήριο εκτός ευρωζώνης, αφού το Λονδίνο χάνει τα “ηνία” μετά το Brexit).

Παρακάμπτοντας την κατ΄ εξοχήν χρηματιστηριακή οδό, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν π.χ. ποσοστό της της τάξεως του 60% μπορούσε να διατεθεί σε επενδυτές μέσω private placement, ένα επιπλέον 10% να αποκτηθεί από την EBRD και να απομείνει πιθανώς για IPO στο ελληνικό χρηματιστήριο ένα ποσοστό 10% – 15% μάξιμουμ.

Όλα τα παραπάνω σενάρια μπορούν να ανοίξουν – και αυτό θα φανεί μέχρι τα τέλη του μήνα – αν ο κοροναϊός οδηγήσει σε ναυάγιο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

πηγή : capital.gr

 

 

Δάνειο 800.000€ Κούρεμα 560.000€ --- Δάνειο Ελβετικό Κούρεμα 50%

X myStickymenu